Ιατρική βιβλιοθήκη Τ-Χ

Τ

Ταχυκαρδία παροξυντική

Η αιφνίδια αύξηση των καρδιακών παλμών (σφίξεις πάνω από 150 – 200/ λπτ.), που μπορεί να διαρκέσει λεπτά, ώρες ή μέρες.

Τενοντίτιδα

Επώδυνη φλεγμονή ενός τένοντα που προκαλείται από επανειλημμένη ή παρατεταμένη πίεση. Ο πόνος γίνεται πιο έντονος όταν κινείται ή πιέζεται ο τένοντας.

Τενοντοθυλακίτιδα

Φλεγμονή του περιβλήματος ενός τένοντα που, συνήθως, προκαλείται από αυξημένη πίεση ή τριβή από επανειλημμένη κίνηση του προσβληθέντος μέρους του σώματος. Εκτός από τον πόνο και το οίδημα, υπάρχει συνήθως αίσθηση ενός τριξίματος όταν κινείται ο τένοντας. Η τενοντοθυλακίτιδα του καρπού είναι συνηθισμένη στους παίκτες του μπέιζμπολ και του μπάσκετ.

Τμηματική συστολή

Είδος συστολής του εντερικού τοιχώματος, με την οποία σχηματίζονται κλειστά διαμερίσματα. Η τροφή μετακινείται μέσα στα έντερα με κύματα μυϊκής συστολής που ονομάζονται περισταλτισμός ·. Οι τμηματικές συστολές (κινήσεις ανάμιξης) είναι ένα διαφορετικό είδος μυϊκής συστολής, στο οποίο τα εντερικά τοιχώματα συσπώνται και σχηματίζουν χωριστά διαμερίσματα στον αυλό του εντέρου. Με τις τμηματικές συστολές εξασφαλίζεται η επαρκής ανάμιξη του εντερικού περιεχομένου.

Τομογραφία αξονική

Η ανάπτυξη της αξονικής τομογραφίας -στη δεκαετία του 1970- έφερε επανάσταση στην ιατρική διάγνωση. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ακτίνες Χ, που διαπερνούν το σώμα υπό πολλές γωνίες και, με τη βοήθεια κομπιούτερ, παράγει εικόνες (“τομές”) εγκάρσιες περιοχών όπως η κοιλιακή χώρα και ο εγκέφαλος. Κατά την εξέταση, ο ασθενής ξαπλώνει σε ένα τραπέζι, έχοντας το υπό εξέταση μέρος του σώματος μέσα στο κυκλικό άνοιγμα του αξονικού τομογράφου. Ο εξεταζόμενος δεν αισθάνεται τίποτα και σε λίγο εμφανίζεται μια εικόνα στην οθόνη που υπάρχει στην κονσόλα του μηχανήματος. Καθώς λαμβάνεται η κάθε εικόνα, το τραπέζι στο οποίο είναι ξαπλωμένος ο ασθενής κινείται ελαφρά κάθε τόσο. Η διάρκεια της εξέτασης εξαρτάται από τον αριθμό των γωνιών που απαιτούνται για τη “φωτογράφηση” κάθε φέτας. Βέβαια, χρειάζονται και κάποια λεπτά προτού ο τεχνικός τοποθετήσει σωστά τον ασθενή και θέσει σε ετοιμότητα το μηχάνημα. Οι συνηθισμένες ακτινογραφίες ανιχνεύουν μόνο ορισμένα επίπεδα μεταξύ των οστών, των μαλακών ιστών και άλλων εσωτερικών οργάνων. Οι αξονικές τομογραφίες ανιχνεύουν εκατοντάδες επιπέδων, και μάλιστα τόσο λεπτομερώς, ιδίως όσον αφορά στους μαλακούς ιστούς, που είναι αδύνατον να φανούν με τις συμβατικές ακτινογραφίες. Οι διαφορετικής πυκνότητας σωματικοί ιστοί, όπως τα οστά, τα λίπη και οι μύες, σκιαγραφούνται ξεκάθαρα στην εικόνα που παράγει ο αξονικός τομογράφος. Οι εικόνες που παράγουν οι αξονικές τομογραφίες του εγκεφάλου δείχνουν με ιδιαίτερη σαφήνεια τις περιοχές που είναι γεμάτες με υγρό. Οι αξονικές τομογραφίες της κοιλιακής χώρας αποκαλύπτουν εύκολα ορισμένα όργανα, όπως το πάγκρεας, που δεν φαίνονται στις συνηθισμένες ακτινογραφίες. Τις περισσότερες φορές, τα ευρήματα των αξονικών τομογραφιών είναι μεγάλης ακρίβειας.

Τομογραφία μαγνητική

Πρόκειται για νέα απεικονιστική τεχνική (χρησιμοποιείται στη διαγνωστική από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80). Προσφέρει υψηλής ποιότητας εγκάρσιες ή και τρισδιάστατες εικόνες των οργά­νων και των εσωτερικών δομών του σώματος, χωρίς τη χρησιμοποίηση ακτινών Χ ή άλλων πιθανώς βλαβερών ακτινοβολιών. Η τεχνική βασίζεται στη χρησιμοποίηση ενός μαγνητικού πεδίου και ραδιοκυμάτων. Ο ασθενής ξαπλώνει μέσα σε έναν τεράστιο κυλινδρικό μαγνήτη, όπου το σώμα εκτίθεται σε μαγνητικό πεδίο 10.000 έως 30.000 φορές ισχυρότερο από το μαγνητικό πεδίο της γης. Κανονικά, οι πυρήνες των ατόμων του σώματος “κοιτάζουν” προς διάφορες κατευθύνσεις. Όμως, σε ένα μαγνητικό πεδίο παρατάσσονται παράλληλα ο ένας προς τον άλλο. Αν οι πυρήνες χάσουν τη διάταξή τους από ισχυρή ώση ραδιοκυμάτων, παράγουν ανιχνεύσιμα ραδιοσήματα καθώς επανέρχονται στη διάταξή τους. Τα πηνία-δέκτες που υπάρχουν στο μηχάνημα ανιχνεύουν αυτά τα σήματα και ένας υπολογιστής τα μετατρέπει σε εικόνα, βάσει της ισχύος και της θέσης των σημάτων. Τα σύγχρονα μηχανήματα λειτουργούν βάσει των πυρήνων των ατόμων υδρογόνου. Επειδή το υδρογόνο υπάρχει στο νερό και σε διάφορες άλλες ουσίες που αποτελούν μεγάλο τμήμα του σώματος, μπορεί να γίνει απεικόνιση σχεδόν ολόκληρης της δομής του σώματος. Οι ιστοί που περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδρογόνου, όπως τα λίπη, παράγουν φωτεινή εικόνα. Εκείνοι που περιέχουν λιγότερο υδρογόνο, όπως τα οστά, παράγουν σκούρα εικόνα. Επειδή το σώμα τοποθετείται σε ισχυρότατο μαγνητικό πεδίο, είναι απαραίτητο ο ασθενής να μην έχει επάνω του οτιδήποτε μεταλλικό. Επίσης, πρέπει να γνωστοποιήσει στο γιατρό αν έχει οποιουδήποτε είδους μεταλλική εμφύτευση, όπως τεχνητή άρθρωση, μεταλλικές πλάκες ή βίδες στα οστά, χειρουργικά τσιμπιδάκια, καθώς και οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή, όπως βηματοδότη ή ακουστικό, τα οποία θα μπορούσε να επηρεάσει ο μαγνήτης.

Τραχεία

Αεροφόρος σωλήνας που οδηγεί στους πνεύμονες. Η τραχεία αρχίζει κάτω από το λάρυγγα και συνδέεται με τους βρόγχους · που καταλήγουν στους πνεύμονες. Το τοίχωμα της τραχείας ενισχύεται από 20 χόνδρινα ημικρίκια, καθένα από τα οποία έχει σχήμα πετάλου, με το άνοιγμα προς το πίσω μέρος του σώματος. Όλα μαζί, αυτά τα χόνδρινα ημικρίκια, κρατούν τον αυλό της τραχείας ανοιχτό.

Τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο

Αφύσικος δίαυλος που σχηματίζεται μεταξύ της τραχείας και του οισοφάγου. Μπορεί να εμφανιστεί ως συγγενής ανωμαλία ή ως αποτέλεσμα εγχείρησης.

Τρικέφαλος βραχιόνιος μυς

Μυς που τεντώνει τον αγκώνα. Ο τρικέφαλος βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια του βραχίονα. Τεντώνει (ευθειάζει, ή, αλλιώς, εκτείνει), το άνω άκρο. Η ονομασία του δείχνει ότι έχει τρεις κεφαλές – η μία προσφύεται στην ωμοπλάτη και οι άλλες δύο στο βραχιόνιο οστό. Το άπω (κάτω) άκρο του μυός προσφύεται με έναν ισχυρό τένοντα στην ωλένη, στην άρθρωση του αγκώνα. Αν τεντώσουμε το χέρι μας όσο γίνεται, μπορούμε να ψηλαφίσουμε τον τένοντα αυτό.

Τυφλό έντερο

Ένα τμήμα σαν σάκος που βρίσκεται στην αρχή του παχέος εντέρου.

Τυφοειδής πυρετός

Αίτιο: Βακτήριο (σαλμονέλα του τύφου). Μετάδοση: Με μολυσμένο νερό και τροφές. Εκδηλώσεις: Προκαλεί κεφαλαλγίες, πυρετό και μερικές φορές σοβαρές διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Είναι ασθένεια διαδεδομένη σε χώρες με κακές συνθήκες υγιεινής.

Y

Υδροχλωρικό οξύ

Ισχυρό οξύ που είναι κύριο συστατικό των υγρών του στομάχου.

Υπαραχνοειδής αιμορραγία

Αιμορραγία μεταξύ της αραχνοειδούς και της χοριοειδούς μήνιγγας (της μέσης και της εσωτερικής από τις τρεις μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο), η οποία προκαλείται από ένα διαρραγέν αιμοφόρο αγγείο. Το πρώτο σύμπτωμα είναι ένας δυνατός, ξαφνικός πονοκέφαλος.

Υπεπιγονατίτιδα

Φλεγμονή του γεμάτου με υγρό θυλάκου κάτω από την επιγονατίδα.

Υπερακάνθιος τενοντίτιδα

Φλεγμονή ενός από τους τένοντες του ώμου που προκαλεί πόνο, καθώς το χέρι κινείται σε τόξο ανάμεσα σε 60 και 120 μοίρες, κατακόρυφα, μακριά από το σώμα..

Υπεργλυκαιμικό κώμα

Αρχίζει προοδευτικά, το δέρμα γίνεται ξερό και κόκκινο. Η γλώσσα γίνεται επίσης ξερή. Η αναπνοή γίνεται δύσκολη και έχει τη μυρωδιά της ακετόνης (σάπιου μήλου). Τη διάγνωση θα την επιβεβαιώσει η ανεύρεση του σακχάρου και της οξόνης στα ούρα. Στις βαριές περιπτώσεις όμως θα πρέπει να προσδιορίζεται και η οξοναιμία

Υπερθυρεοειδισμός

Υπερλειτουργία του θυρεοειδούς που οδηγεί σε υπερπαραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς. Αυτό επιταχύνει τις λειτουργίες του αίματος που προκαλεί πολλά συμπτώματα, όπως νευρικότητα, απώλεια βάρους, κόπωση και διάρροια..

Υπερκινητικότητα

Υψηλό επίπεδο ανησυχίας και χαμηλό επίπεδο συγκέντρωσης. Στα παιδιά είναι χαρακτηριστικό διαταραχής ανεπάρκειας προσοχής.

Υπερμετρωπία, πρεσβυωπία

Διαταραχές της όρασης στις οποίες το είδωλο εστιάζεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Στις περιπτώσεις αυτές ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει καθαρά τα κοντινά αντικείμενα, γιατί τα μάτια του εστιάζουν το φως μάλλον πίσω από τον αμφιβληστροειδή παρά πάνω του. Στην υπερμετρωπία ο βολβός είναι πολύ κοντός σε σχέση με το φακό. Ο φακός δεν μπορεί να εστιάσει το φως από τα κοντινά αντικείμενα και έτσι αυτά φαίνονται θολά. Η υπερμετρωπία προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας και μπορεί να διορθωθεί με ματογυάλια. Στην πρεσβυωπία, που συνήθως αναπτύσσεται μετά το 45ο έτος της ηλικίας, ο βολβός έχει το σωστό μέγεθος, όμως ο φακός αρχίζει να χάνει την ικανότητα της προσαρμογής. Έτσι τα μακρινά αντικείμενα διακρίνονται καλά, όχι όμως και τα κοντινά. H πρεσβυωπία διορθώνεται με ματογυάλια που φοριούνται όταν η ασχολία απαιτεί κοντινή όραση, όπως το διάβασμα. Μερικοί ηλικιωμένοι μπορεί να χρειάζονται διπλοεστιακά γυαλιά, με χωριστούς φακούς για κοντινά και μακρινά αντικείμενα.

Υπερπαραθυρεοειδισμός

Υπερλειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων που συνήθως προκαλείται από ένα μη καρκινικό όγκο σε έναν ή περισσότερους από τους αδένες, με αποτέλεσμα την αύξηση του ασβεστίου του αίματος και τη μείωση του ασβεστίου των οστών. Μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση και πέτρες στα νεφρά.

Υπέρταση και υπόταση

Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης πέρα από τα φυσιολογικά όρια (συστολική ή maxima 12 cm Hg και διαστολική ή minima 7 – 8 cm Hg) ονομάζεται υπέρταση, ενώ η πτώση κάτω από τα φυσιολογικά όρια υπόταση. Σημασία έχει επίσης και η σχέση μεταξύ των δύο πιέσεων. Κανονικά θα πρέπει να είναι η διαστολική το μισό της συστολικής + 1 (π.χ. αν η max = 14, η min θα πρέπει να είναι 7+1). Μεγαλύτερη minima σημαίνει βλάβη των αγγείων (σκλήρυνση) και είναι πολλές φορές το προμήνυμα υπερτάσεως

Υπερτροφία

Αύξηση του μεγέθους ενός οργάνου που προκαλείται από αύξηση του μεγέθους των κυττάρων που το αποτελούν και όχι του αριθμού τους.

Υπετροφική μυοκαρδιοπάθεια

Πολλοί άνθρωποι, που πάσχουν από υπετροφική μυοκαρδιοπάθεια, έχουν τμήματα του μυοκαρδίου παθολογικά πεπαχυσμένα αλλά δεν έχουν συμπτώματα. Η πρώτη και μοναδική εκδήλωση μπορεί να είναι ο αιφνίδιος θάνατος σε παιδιά και ενηλίκους ύστερα από έντονη σωματική άσκηση. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, συνήθως, αυτά είναι τα εξής: δύσπνοια, στηθάγχη, καταβολή και εύκολη κόπωση, λιποθυμικά επεισόδια. Τουλάχιστον το 50% των περιπτώσεων με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια έχει κληρονομική (γενετική) αιτία. Οι στενοί συγγενείς αυτών των ασθενών με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια συχνά είναι προσβλημένοι από τη νόσο, χωρίς όμως να παρουσιάσουν εκδηλώσεις.

Ύπνος ταχείας κίνησης ματιού (RΕΜ)

Φάση του ύπνου στη διάρκεια της οποίας οι μύες των ματιών συστέλλονται γρήγορα και κατά τον οποίο ονειρευόμαστε.

Υπογλυκαιμικό κώμα

Οφείλεται σε απότομη ελάττωση του σακχάρου στο αίμα, συνήθως μετά από ένεση μεγάλης ποσότητας ινσουλίνης

Υποθρεψία

Κατάσταση ανεπαρκούς θρέψης. Υποθρεψία μπορεί να προκληθεί από διατροφή στην οποία λείπει μια συγκεκριμένη θρεπτική ουσία, ή από πλήρη έλλειψη τροφής. Αν η δίαιτα ενός ανθρώπου δεν περιέχει ένα δευτερεύον θρεπτικό συστατικό, π.χ. ιώδιο ή βιταμίνη C, σταδιακά θα αναπτύξει κάποια στερητική νόσο. Αν λείπει ένα κύριο θρεπτικό συστατικό, π.χ. (πρωτεΐνη ή υδατάνθρακες), τότε θα αρχίσει να χάνει βάρος και πολλά από τα συστήματα του σώματος του θα πάψουν να λειτουργούν φυσιολογικά. Δυστυχώς, από υποθρεψία πάσχει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γης. Κάθε χρόνο, πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν λόγω ανεπαρκούς διατροφής, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο (ή τρίτο) κόσμο.

Υποθυρεοειδισμός

Υπολειτουργία του θυρεοειδή αδένα και επακόλουθη υποπαραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς που συνήθως προκαλείται από αυτοάνοσο νόσο.

Υποσκληρίδιος αιμορραγία

Αιμορραγία στο χώρο ανάμεσα στη σκληρά και την αραχνοειδή μήνιγγα (την εξωτερική και τη μέση από τις τρεις μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο). Η αιμορραγία είναι συνήθως αποτέλεσμα ενός χτυπήματος στο κεφάλι που προκαλεί ένα θρόμβο αίματος. Αιμορραγία μεταξύ της σκληράς μήνιγγας και της επιφάνειας του κρανίου λέγεται υποσκληρίδιος αιμορραγία.

Υστερεκτομή

Χειρουργική αφαίρεση της μήτρας. Είναι από τις συνηθέστερες εγχειρήσεις και γίνεται στις περιπτώσεις καρκίνου του γεννητικού συστήματος ή μη ελεγχόμενης αιμορραγίας. Η εγχείρηση μπορεί να γίνει είτε από την κοιλιά (κοιλιακή υστερεκτομή) είτε από τον κόλπο (κολπική υστερεκτομή). Η αφαίρεση της μήτρας είναι σοβαρή και δεν πρέπει να γίνεται, απλώς και μόνο, για λόγους αποφυγής της τεκνοποιίας.

Φ

Φάρυγγας

Ανατομική δίοδος αέρα και τροφής. Το ανώτερο μέρος του φάρυγγα μεταφέρει αέρα και συνδέεται με τη ρινική κοιλότητα με δύο εισόδους, που η καθεμιά τους έχει μέγεθος περίπου όσο ένα νύχι. Υπάρχουν επίσης δύο μικρότερα ανοίγματα, ένα σε κάθε πλευρά. Καθένα από αυτά είναι το κάτω άκρο της ευσταχιανής σάλπιγγας, που άγει αέρα προς το μέσο αφτί. Το μέσο τμήμα του φάρυγγα συνδέεται με το πίσω μέρος της στοματικής κοιλότητας και αποτελεί δίοδο όχι μόνο για την τροφή, αλλά και για τον αέρα. Στο κάτω τμήμα του φάρυγγα, η δίοδος διαιρείται στα δύο. Η τροφή συνεχίζει κάτω στον οισοφάγο, ενώ ο αέρας ρέει εμπρός προς το λάρυγγα.

Φερορμόνες

Ουσίες που εκκρίνει το σώμα, οι οποίες αναδίνουν μια οσμή συχνά πολύ διακριτική, που ερεθίζει τη σεξουαλική επιθυμία στα άτομα του αντίθετου φύλου

Φθορίζον αγγειογράφημα (αγγείων των οφθαλμών)

Πρόκειται για τεστ με την ακόλουθη διαδικασία: Αφού διασταλούν οι κόρες των ματιών με σταγόνες, παίρνονται έγχρωμες φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς. Έπειτα, μπαίνει στην κάμερα ένα ασπρόμαυρο φιλμ, το οποίο δείχνει τις λεπτομέρειες. Στο σημείο αυτό, γίνεται μια ένεση στη φλέβα, με ένα αποστειρωμένο διάλυμα φλουορεσκεΐνης. Τότε, παίρνονται αλλεπάλληλες φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς. καθώς η χρωστική περνά πρώτα από τις αρτηρίες του, έπειτα από τα τριχοειδή αγγεία και τέλος από τις φλέβες. Πρόκειται για εξέταση που αποκαλύπτει δομικές και οφειλόμενες σε ασθένεια ανωμαλίες των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς και του χοριοειδούς χιτώνα, όπως το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων, τη μη φυσιολογική ροή της χρωστικής, τις περιοχές που αιματώνονται ελαττωματικά ή και καθόλου. Ακόμη, βοηθά στη διάγνωση καταστάσεων, όπως η φλεγμονή αγγείων και η εκφύλιση της κηλίδας (του σημείου του αμφιβληστροειδούς με τη μεγαλύτερη οπτική οξύτητα).

Φλεβική θρόμβωση

Η θρόμβωση επιπλοκής φλεβών είναι συνηθισμένη. Η προσβεβλημένη φλέβα ψηλαφιέται κάτω από το δέρμα σαν σκληρό σκοινί. Μπορεί να είναι επώδυνη και ελαφρώς εξέρυθρη, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο σχηματισμός θρόμβων στις εν τω βάθει μεγαλύτερες φλέβες των κάτω άκρων ή της πυέλου είναι δυνατόν να είναι πολύ σοβαρή κατάστάση. Ένας τέτοιος θρόμβος μεταφέρεται διά των φλεβών στην πνευμονική αρτηρία. Στο σημείο όπου η πνευμονική αρτηρία διακλαδίζεται σε μικρότερους κλάδους, προκαλείται η απόφραξη από το θρόμβο (πνευμονική εμβολή). Αν ο θρόμβος είναι αρκετά μεγάλος, ώστε να διακόψει το μεγαλύτερο μέρος της παροχής αίματος προς τους πνεύμονες, μπορεί να επιφέρει το θάνατο.

Φλεβίτιδα

Φλεγμονή των φλεβών η οποία συχνά οδηγεί στο σχηματισμό θρόμβου αίματος.

Φλεβοθρόμβωση

Κατάσταση κατά την οποία σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια φλέβα.

Φλεβοκομβική ταχυκαρδία

Η συχνότητα είναι συνήθως 100 -160 / λπτ, κανονική εκτός από τις αναπνευστικές διακυμάνσεις ενίοτε η συχνότητα μπορεί να φθάνει μέχρι 200 / λπτ στους ενήλικες, 230/λπτ στα παιδιά. Το Ρ – Q διάστημα είναι βραχύ, σε αντίθεση με την παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, στην οποία το διάστημα αυτό είναι συχνά μακρύ. Η μάλαξη του καρωτιδικού κόλπου προκαλεί είτε προοδευτική επιβράδυνση ή δεν κάνει τίποτε.

Φλεβοπαρακέντηση

Το τρύπημα μιας φλέβας με βελόνα για να αφαιρεθεί αίμα ή να εγχυθεί φάρμακο ή υγρό.

Φλεγμονώδης νόσος αρθρώσεων

Οποιοσδήποτε τύπος αρθρίτιδας κατά την οποία οι αρθρώσεις έχουν φλεγμονή.

Φυγόκεντρο νεύρο

Νεύρο το οποίο μεταβιβάζει ερεθίσματα από τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό σε μύες και αδένες.

Φυματίωση

Αίτιο: Βακτήριο (μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης) Μετάδοση: Με σταγονίδια. Εκδηλώσεις: Προσβάλλει τους πνεύμονες ή και άλλα όργανα, προκαλώντας το σχηματισμό οζιδίων που λέγονται φυμάτια. Παρόλο που θεραπεύεται, πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της κάθε χρόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Φωσοφολιπίδια

Ομάδα λιπαρών ουσιών που είναι σημαντικά συστατικά των μεμβρανών που περιβάλλουν τα κύτταρα του σώματος.

Φωτοευαισθησία

Ανώμαλη αντίδραση στην έκθεση στο ηλιακό φως, συνήθως με μορφή εξανθήματος. η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μερικών διαταραχών ή λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων.

Χειρουργική αποκατάσταση-απολίνωση κιρσωδών φλεβών

Η χειρουργική απολίνωση των κιρσών εφαρμόζεται στις περιπτώσεις δυσλειτουργίας των βαλβίδων των κύριων επιφανειακών φλεβών ή στις περιπτώσεις που υπάρχουν έλκη.

Χημειοθεραπεία

Θεραπεία λοιμώξεων ή καρκίνων με χρήση φαρμάκων.

Χιαστοί σύνδεσμοι

Οι δύο σύνδεσμοι στην άρθρωση του γόνατος που διασταυρώνονται ο ένας πάνω από τον άλλο για να ενώσουν το μηριαίο οστό με την κνήμη και να σταθεροποιήσουν την άρθρωση.

Χιλιοθερμίδα ή μεγάλη θερμίδα

Η ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για να ανέβει η θερμοκρασία ενός χιλιόγραμμου νερού κατά έναν βαθμό Κελσίου -η ίδια που ισχύει για την αξία των τροφών σε θερμίδες.

Χοληδόχος κύστη

Σάκος που αποθηκεύει χολή. Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο σαν σάκος, που βρίσκεται προσκολλημένο στην κάτω επιφάνεια του ήπατος. Συνδέεται με το ήπαρ και με το δωδεκαδάκτυλο μέσω σωλήνων που λέγονται χοληφόρα αγγεία. Η χοληδόχος κύστη συγκεντρώνει τη χολή που παράγεται από το ήπαρ και τη συμπυκνώνει απομακρύνοντας το μεγαλύτερο μέρος από το νερό που περιέχει. Όταν η μισοχωνεμένη τροφή μπαίνει στο δωδεκαδάκτυλο, τα μυϊκά τοιχώματα της χοληδόχου κύστης ωθούν τη χολή προς το λεπτό έντερο. Από κοινού, η χοληδόχος κύστη και τα χοληφόρα αγγεία σχηματίζουν το χοληφόρο σύστημα.

Χολική κίρρωση

Μια μορφή κίρρωσης του ήπατος που προκαλείται, όταν μια φλεγμονή μπλοκάρει τη ροή της χολής μέσω του ήπατος. Η θεραπεία σπάνια είναι αποτελεσματική αλλά μια μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να σώσει τη ζωή.

Χονδρίτιδα

Φλεγμονή του χόνδρου που συνήθως προκαλείται από μηχανική πίεση, διάταση ή τραυματισμό.

Χονδροσάρκωμα

Μια καρκινική νεοπλασία του χόνδρου που συνήθως προσβάλλει τα μακριά οστά, την πύελο και την κλείδα.

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Μια προοδευτική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από επίμονη διακοπή της ροής του αέρα στον ένα ή και τους δύο πνεύμονες.

Χρωμόσωμα

Δομή που περιέχει μέρος από το DΝΑ του κυττάρου. Τα χρωμοσώματα είναι «πακέτα» DΝΑ, σαν κουβάρια από νήμα. Φυλάγονται στον πυρήνα του κυττάρου και φυσιολογικά γίνονται ορατά μόνον όταν συμπυκνώνονται, λίγο πριν από τη διαίρεση του κυττάρου. Στη φάση αυτή, το χρωμόσωμα έχει δύο όμοια σκέλη, τις χρωματίδες. Οι άνθρωποι έχουν 46 χρωμοσώματα σε κάθε κύτταρο.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH