ιατρικη βιβλιοθηκη Ψ-Ω

Ψ

Ψευδομεμβρανώδης εντεροκολίτιδα

Βαριά, φλεγμονώδης κατάσταση του παχέος εντέρου που προκαλείται από μόλυνση με το βακτηρίδιο «κλωστρίδιο δύσκολο», η οποία παρουσιάζεται ως επιπλοκή της χρήσης στοματικών αντιβιοτικών (τα οποία σκοτώνουν τα βακτηρίδια που ζουν φυσιολογικά στο παχύ έντερο). Η κατάσταση οδηγεί σε νέκρωση (θάνατο του επιθηλίου του παχέος εντέρου), άφθονη υδαρή διάρροια, τοξιναιμία (παρουσία βακτηριακών τοξινών στο αίμα), σοκ και κατάρρευση. Η θεραπεία συνίσταται σε χορήγηση υγρών ενδοφλεβίως και χρήση του αντιβιοτικού βανκομυκίνη που καταπολεμά τα βακτηρίδια που προκαλούν την ασθένεια.

Ψηφιακή αγγειογραφία

Τεχνική που χρησιμοποιεί μια σειρά απεικονίσεων υπολογιστή για να μελετήσει τα αιμοφόρα αγγεία, εξαλείφοντας τις περιττές πληροφορίες και ενισχύοντας την απεικόνιση.

Ψυχοθεραπεία

Μια μέθοδος θεραπείας διανοητικών και συναισθηματικών διαταραχών με χρήση ψυχολογικών τεχνικών, όπως συζήτηση, ενίσχυση, καθησύχαση και υποστήριξη.

Ψύχωση

Μια βαριά διανοητική διαταραχή κατά την οποία ένα άτομο χάνει την επαφή με την πραγματικότητα.

Ψωρίαση

Αίτιο: Άγνωστο, όμως σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει κληρονομικότητα. Συνήθως εκδηλώνεται με ξαφνικές ώσεις, που ακολουθούν κάποια άλλη ασθένεια ή ψυχοσωματική καταπόνηση. Εκδηλώσεις: Φλεγμονή του δέρματος, με γρήγορη διαίρεση των κυττάρων που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερυθρές κηλίδες ή μεγαλύτερες δερματικές βλάβες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, συνοδεύεται από αρθρίτιδα.

Ψωριασική αρθρίτιδα

Μορφή αρθρίτιδας που συνήθως προσβάλλει τις αρθρώσεις των δαχτύλων και παρουσιάζεται σε ανθρώπους με ψωρίαση. Μπορεί να προκαλέσει εντυπώματα στα νύχια.

Ω

Ωαγωγός

Ο σωλήνας που, στο γυναικείο σώμα, μεταφέρει τα ωάρια από την ωοθήκη στη μήτρα. Οι δύο ωαγωγοί (σάλπιγγες ή φαλοπιανοί σωλήνες) συνδέουν τις ωοθήκες με τη μήτρα. Κάθε ωαγωγός έχει μήκος περίπου 7,5 εκ., και το στόμιο του -που λέγεται κώδωνας-μοιάζει σαν χωνί με προεξοχές που λέγονται κροσσοί. Όταν από την ωοθήκη απελευθερωθεί ένα ωάριο, οι βλεφαρίδες των κροσσών το προωθούν μέσα στον ωαγωγό. Κύματα μυϊκής συστολής διατρέχουν τον ωαγωγό και συμβάλλουν στην προώθηση του ωαρίου προς τη μήτρα. Η γονιμοποίηση γίνεται συνήθως μέσα στον ωαγωγό.

Ωμική και πυελική ζώνη

Δακτύλιοι από οστά που συνδέουν τα άκρα με το σκελετό του κορμού. Η ωμική και η πυελική ζώνη συνδέουν τα άκρα με τον υπόλοιπο σκελετό και τους επιτρέπουν να κινούνται. Η ωμική ζώνη είναι πολύ ευκίνητη, όμως δεν έχει σχετικά μεγάλη αντοχή. Η πυελική ζώνη, αντίθετα, είναι πιο ισχυρή, αλλά δυσκίνητη.

Ωοθήκη

Το θηλυκό αναπαραγωγικό όργανο που παράγει ωάρια. Οι ωοθήκες είναι ένα ζεύγος αδένων, με μήκος 3 <εκ., που παράγουν τα ωάρια. Βρίσκονται μία σε κάθε πλευρά της μήτρας και περιβάλλονται κατά ένα μέρος από το στόμιο της αντίστοιχης σάλπιγγας (ωαγωγός ή φαλοπιανός σωλήνας). Στη γέννηση, οι ωοθήκες περιέχουν 1 εκατομμύριο άωρα ωάρια. Αυτός ο αριθμός είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερος απ’ όσο τελικά χρειάζεται, όμως στη διάρκεια της ζωής δε σχηματίζονται νέα ωάρια. Από την εφηβεία και μετά, οι ωοθήκες απελευθερώνουν ένα ώριμο ωάριο σχεδόν μία φορά το μήνα, σχηματίζοντας μικρούς σάκους που λέγονται ωοθυλάκια. Επίσης οι ωοθήκες παράγουν θηλυκές γεννητικές ορμόνες, που προετοιμάζουν το γυναικείο σώμα για ενδεχόμενη κύηση.

Ωορρηξία

Η απελευθέρωση ενός ώριμου ωαρίου από την ωοθήκη. Το ωάριο κινείται προς μία από τις σάλπιγγες, όπου περιμένει να γονιμοποιηθεί.

Ωταλγία

Είναι ο ισχυρός πόνος στο αυτί, που οφείλεται συνήθως σε φλεγμονή και εξοίδηση του τύμπανου

Ωτίτιδα εξωτερική

Φλεγμονή του εξωτερικού τμήματος του αφτιού, συμπεριλαμβανομένου και του ακουστικού πόρου. Προκαλείται συνήθως από λοίμωξη.

Ωτορραγία

Παρουσιάζεται σε κατάγματα της βάσης του κρανίου, σε τραυματισμό του αυτιού και σπανιότερα είναι αποτέλεσμα φλεγμονής (ωτίτιδα). Η αιμορραγία συνήθως δεν είναι σοβαρή και υποχωρεί μόνη της γρήγορα, θέλει όμως προσοχή, γιατί η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH