Ιατρική Βιβλιοθήκη Ρ-Σ

Ρ

Ραιβόκρανο

Είναι ισχυρός πόνος και σύσπαση του στερνοκλειδομαστοειδούς ή του τραπεζοειδούς μυός μετά από απότομη κίνηση, στροφή ή κάμψη της κεφαλής, που αναγκάζει τον άρρωστο, για αρκετές μέρες να παίρνει χαρακτηριστική θέση (στροφή και κάμψη της κεφαλής προς το μέρος που πάσχει). Από το λαό θεωρείται σαν νευροκαβαλίκευμα, πρόκειται όμως για ρήξη μυϊκών ινών και τοπικές μικροαιμορραγίες.

Ραπτικός μυς

Μυς που στρέφει και κάμπτει το γόνατο. Ο ραπτικός είναι ο πιο μακρύς μυς του σώματος. Έχει σχήμα ταινίας και διασχίζει το πρόσθιο μέρος του μηρού, από το ισχίο ως την εσωτερική πλευρά της κνήμης ·. Όταν συστέλλεται, λυγίζει το πόδι και στρέφει το μηρό, βοηθώντας έτσι το κάθισμα σε στάση οκλαδόν, που συνήθιζαν οι ράφτες του παλιού καιρού.

Ρευματισμός

Κοινός όρος για κάθε κατάσταση που προκαλεί πόνο ή δυσκαμψία σε αρθρώσεις και μυς. Η λέξη «ρευματισμός» είναι κοινός όρος που αναφέρεται σε κάθε ανωμαλία που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία σε αρθρώσεις και μυς. Περιλαμβάνει μικρές διαταραχές που δεν προκαλούν μακροχρόνια προβλήματα, καθώς και πιο σοβαρές μορφές αρθρίτιδας που κάνουν τις αρθρώσεις δύσκαμπτες, οιδηματώδεις και δυσκίνητες.

Ρίγος

Επαναλαμβανόμενη συστολή των μυών με στόχο την παραγωγή θερμότητας. Το ρίγος είναι σημάδι ότι το σώμα προσπαθεί να ζεσταθεί. Όταν τρέμουμε, οι μύες μας συστέλλονται και παράγουν θερμότητα. Η θερμότητα αυτή μεταφέρεται με το αίμα σε όλο το σώμα. Το ρίγος προκαλεί όρθωση των τριχών του δέρματος.

Ρινορραγία

Είναι η αιμορραγία από τη μύτη. Τα αίτια είναι τοπικά και γενικά. Τα τοπικά είναι διάφοροι τραυματισμοί της μύτης ή φλεγμονές της μύτης ή των παραρρινικών κόλπων, αιμορραγικοί πολύποδες, αγγειώματα, νεοπλάσματα κ.λπ. Τα γενικά αίτια είναι οξέα ή χρόνια νοσήματα όπως ο τυφοειδής πυρετός, αιμορραγικά νοσήματα (αιμορροφιλία), κίρρωση του ήπατος

Ρυθμός μεταβολισμού

Ο ρυθμός με τον οποίο απελευθερώνεται ενέργεια με το μεταβολισμό. Ο μεταβολικός ρυθμός ποικίλλει. Ελέγχεται από ορμόνες, αλλά επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες. Γενικά είναι πιο υψηλός στους άντρες απ’ ό,τι στις γυναίκες και πιο υψηλός στους νέους απ’ ό,τι στους ηλικιωμένους. Στην εργώδη άσκηση, ο μεταβολικός ρυθμός μπορεί να αυξηθεί έως και 15 φορές. Επίσης αυξάνεται περίπου κατά 20% για κάθε αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος και μπορεί να αυξηθεί κατά 10-20% μετά από γεύμα. Ο ρυθμός του μεταβολισμού επίσης αυξάνεται σε συνθήκες έντασης (στρες), οπότε ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα

Σ

Σακχαρώδης διαβήτης

Συστηματική νόσος που προσβάλει πολλά όργανα, λόγω ανεπάρκειας της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη, που είναι ορμόνη που εκρίνεται στρο πάγκρεας, είτε μπορεί να εκκρίνεται σε ανεπαρκή ποσότητα είτε να εκκρίνεται σε επαρκή ποσότητα αλλά να καθίσταται ανεπαρκής η λειτουργία της από την άμυνα του οργανισμού μας. Η ινσουλίνη είναι υπεύθυνη γιά τον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Έτσι, προσδιορίζουμε την βαρύτητα του διαβήτη μετρώντας τα επίπεδα (τιμές) σακχάρου στο αίμα που παραμένουν υψηλά.

Σηπτικό Σοκ

Ανεπαρκής παροχή αίματος και οξυγόνου στους ιστούς, που είναι αποτέλεσμα συστηματικής λοίμωξης

Σησαμοειδές οστό

Οστό που αναπτύσσεται μέσα σε τένοντα. Σησαμοειδές σημαίνει «σαν σουσάμι». Ο όρος περιγράφει κάθε μικρό οστάριο που σχηματίζεται μέσα σε έναν τένοντα ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας πίεσης. Πολλοί άνθρωποι έχουν σησαμοειδή οστά στα χέρια τους.

Σηψαιμία

Η ύπαρξη μικροβίων ή τοξινών (χημικές ουσίες που παράγονται από τα μικρόβια) στο αίμα

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Αίτιο: Αγνωστο, όμως πιθανόν να σχετίζεται με κάποια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, στην οποία το σώμα επιτίθεται εναντίον του ίδιου του νευρικού του ιστού. Εκδηλώσεις: Επιφέρει βαθμιαία καταστροφή περιοχών με εμμύελες νευρικές ίνες στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε αιμωδίες, αδυναμία και απώλεια του μυϊκού ελέγχου. Η πολλαπλή σκλήρυνση συνήθως προσβάλλει νέους ενηλίκους και μπορεί να επιμείνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Σμηγματογόνος αδένας

Αδένας του δέρματος που παράγει ελαιώδεις ουσίες. Οι σμηγματογόνοι αδένες συνήθως συνδέονται με τους θυλάκους των τριχών. Παράγουν ένα ελαιώδες υγρό, το σμήγμα, που προσδίδει στο δέρμα και τις τρίχες μαλακή υφή και ελαστικότητα. Οι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται σε όλο το σώμα, εκτός από τις παλάμες και το πέλματα. Στο δέρμα των άκρων και του κορμού έχουν μικρό μέγεθος, ενώ αντίθετα στο πρόσωπο και τον τράχηλο είναι μεγαλύτεροι και πιο πολυάριθμοι.

Σπερματοδόχος κύστη

Υπάρχουν δύο κύστεις πίσω από τον προστάτη, που καταλήγουν στους σπερματικούς πόρους και εκκρίνουν σπερματικό υγρό στην ουρήθρα

Σπληνεκτομή

Χειρουργική αφαίρεση του σπλήνα.

Σπογγοειδής μυκητίαση

Σπάνιος καρκίνος άγνωστης προέλευσης, που χαρακτηρίζεται από πολλαπλές πλάκες, σαν φολίδες, επίπεδων νεοπλασιών στο δέρμα, που μπορεί να επιμένουν για χρόνια.

Σπονδυλική αρτηρία

Μία από τις δύο αρτηρίες που ανεβαίνουν από το λαιμό και τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.

Σπονδυλίτιδα

Φλεγμονή των αρθρώσεων ανάμεσα στους σπονδύλους, που έχει ως αποτέλεσμα πόνο στην πλάτη και δυσκαμψία.

Σπονδυλοβασική ανεπάρκεια

Διαλλείποντα επεισόδια ιλίγγου, δυσκολίας στην ομιλία, διπλωπίας και αδυναμίας που προκαλούνται από μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Σπονδυλολίσθηση

Προς τα εμπρός ή προς τα πίσω ολίσθηση ενός σπονδύλου πάνω, συνήθως στο κάτω μέρος της μέσης ή στον αυχένα.

Σπονδυλόλυση

Διαταραχή της σπονδυλικής στήλης κατά την οποία μέρη ενός από τους χαμηλότερους σπονδύλους εμφανίζουν σχετικά μαλακό ινώδη ιστό που εξασθενεί τη σπονδυλική στήλη.

Σταφυλόκοκκος

Συνηθισμένος τύπος βακτηριδίων που συγκεντρώνονται σε ομάδες και μοιάζουν με τσαμπιά σταφυλιού..

Στενώσεις οισοφάγου

Οι στενώσεις του οισοφάγου είναι στενώματα που προκαλούν δυσκολία κατά την κατάποση. Στις αιτίες περιλαμβάνονται οι ουλές από χρόνια φλεγμονή ή μια καρκινική νεοπλασία. Με παρατεταμένη χρήση, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (συμπεριλαμβανομένης της ασπιρίνης), το αντιβιοτικό τετρακυκλίνη και συμπληρώματα καλίου μπορεί να προκαλέσουν έλκη, που με τη σειρά τους προκαλούν ουλές και στένωμα. Οι γιατροί αντιμετωπίζουν τις καλοήθεις (μη καρκινικές) στενώσεις με μηχανική διάνοιξη, με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων σωλήνων.

Στένωση τριγλώχινος

Στένωση του ανοίγματος της τριγλώχινος βαλβίδας, η οποία καταπονεί την δεξιά πλευρά της καρδιάς.

Στερνοκλειδομαστοειδής μυς

Μυς που έλκει την κεφαλή προς τα εμπρός ή την κάνει να στρέφεται. Σε κάθε πλευρά, ο στερνοκλειδομαστοειδής μυς ξεκινά από το στέρνο και φτάνει σε ένα σημείο ακριβώς πίσω από το αφτί. Επίσης προσφύεται και στην κλείδα, καθώς και στο κροταφικό οστό του κρανίου. Όταν συστέλλονται από κοινού και οι δύο μύες, η κεφαλή έλκεται προς τα εμπρός. Όταν συστέλλεται μόνον ο ένας, η κεφαλή στρέφεται προς την αντίθετη πλευρά.

Στεφανιαία αγγειογραφία

Μέθοδος ακτινογραφίας για την εξέταση των στεφανιαίων αρτηριών έπειτα από καθετηριασμό της καρδιάς και έγχυση ενός μέσου αντίθεσης.

Στεφανιαία ανεπάρκεια

Ο γενικός όρος “στεφανιαία ανεπάρκεια” αναφέρεται σε μια σειρά διαφορετικών παθήσεων οι οποίες προκαλούνται από περιορισμένη παροχή αίματος προς το μυοκάρδιο συνήθης αιτία των οποίων είναι η στένωση των στεφανιαίων αγγείων λόγω αθηρωμάτωσης. Μερικές φορές, καλείται ισχαιμική καρδιοπάθεια και είναι η πιο συνήθης μορφή καρδιακής νόσου. Οι δύο κύριες εκδηλώσεις της στεφανιαίας ανεπάρκειας είναι η στηθάγχη (θωρακικό άλγος, το οποίο συμβαίνει όταν η παροχή αίματος προς το μυοκάρδιο είναι μειωμένη σε σχέση με τις απαιτήσεις του) και το έμφραγμα του μυοκαρδίου (νέκρωση τμήματος του καρδιακού μυός), γνωστό ευρέως ως “καρδιακό επεισόδιο”..

Στεφανιαίας αρτηρίας παρακαμπτήριος

Χειρουργική διαδικασία με την οποία επιτρέπεται στο αίμα να παρακάμψει στεγνωμένες ή αποφραγμένες στεφανιαίες αρτηρίες με εμφύτευση επιπλέον αιμοφόρων αγγείων.

Στηθαγχική κρίση

Ξαφνικός πόνος που προέρχεται από ισχαιμία του μυοκαρδίου. Ο πόνος συνήθως είναι οπισθοστερνικός, με ακτινοβολία στο αριστερό άνω άκρο, διαρκεί 3 – 5 λεπτά και συνήθως εμφανίζεται μετά από κόπωση.

Στίγμα δρεπανοκυτταρικής αναιμίας

Λιγότερο βαριά μορφή δρεπανοκυτταρικής αναιμίας κατά την οποία μόνο ένα μικρό ποσοστό της αιμοσφαιρίνης εμφανίζεται ανώμαλο.

Στομάχου παράκαμψη

Χειρουργική επέμβαση με την οποία εκτρέπεται η τροφή από το στομάχι στο λεπτό έντερο όταν η έξοδος του στομαχιού είναι φραγμένη ή γίνεται θεραπεία βαριάς παχυσαρκίας.

Στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα

Φαρυγγίτιδα που προκαλείται από στρεπτόκοκκους, η οποία κάποτε οδηγούσε σε σοβαρές επιπλοκές όπως ο ρευματικός πυρετός.

Συγγενής πληκτροδακτυλία

Παρατεταμένη κυάνωση, κυανή χροιά της επιδερμίδας λόγω κακής οξυγόνωσης του αίματος, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε πάχυνση και αύξηση της διαμέτρου των δακτύλων των άνω και κάτω άκρων (πληκτροδακτυλία), με ταυτόχρονη αύξηση της καμπυλότητας των νυχιών.

Συμπαθητικό νευρικό σύστημα

Το μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος που κυριαρχεί σε στιγμές στρες. Αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς και την τροφοδοσία σε αίμα των μυών και, ιδιαίτερα, ανεβάζει την πίεση.

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Καρδιακή ανεπάρκεια η οποία είναι αποτέλεσμα συμφόρησης αίματος στις φλέβες και υπερβολικής συγκέντρωσης υγρού στους σωματικούς ιστούς.

Σύμφυση

Λωρίδα από ουλώδη ιστό η οποία ενώνει εσωτερικά μέρη του σώματος που, φυσιολογικά, είναι χωριστά και μπορεί να γεννήσει ασθένεια.

Σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας

Διαταραχή των πνευμόνων που προκαλείται από βλάβη λόγω αρρώστιας ή τραυματισμό και χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη δυσκολία αναπνοής. Καταλήγει σε επικίνδυνη για τη ζωή ανεπάρκεια οξυγόνου στο αίμα.

Σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας

Ασθένεια που είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος του ονόματος. Προκαλείται όταν το άτομο προσβληθεί από τον ανθρώπινο ιό ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (HIV).

Σύστημα συμπληρώματος

Ομάδα πρωτεϊνών του αίματος που βοηθούν στην απενεργοποίηση μικροοργανισμών εισβολέων. Το συμπλήρωμα περιλαμβάνει πάνω από 24 πρωτεΐνες που κυκλοφορούν μέσα στο αίμα. Οι πρωτεΐνες του συμπληρώματος είναι μη ειδικές και ενεργοποιούνται από μια μεγάλη ποικιλία παθογόνων. Προκαλούν φλεγμονή και ενεργοποιούν τα φαγοκύτταρα. Το σύστημα του συμπληρώματος αναλαμβάνει δράση μαζί με το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι πρωτεΐνες διασπούν τις κυτταρικές μεμβράνες των εισβολέων, καταστρέφοντας τους.

Σφιγκτήρας μυς βλεφάρων

Ο μυς που κλείνει το μάτι. Ο σφιγκτήρας των βλεφάρων -ένας σε κάθε πλευρά- προσφύεται γύρω από τον οφθαλμικό κόγχο. Όταν συστέλλεται, τα βλέφαρα κλείνουν. Οι σφιγκτήρες των βλεφάρων μπορούν να κινηθούν πολύ γρήγορα, προκαλώντας το «βλεφάρισμα» (γρήγορο ανοιγόκλεισμα των ματιών). Κάτω από το σφιγκτήρα των βλεφάρων υπάρχει ο ανελκτήρας του άνω βλεφάρου, που κρατά το μάτι «ορθάνοιχτο».

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH